Veelgestelde Vragen

Wat is lachgas?

Lachgas is een verbinding tussen stikstof en zuurstof. Deze verbinding wordt in de scheikunde distikstofmonoxide (N2o) genoemd. Lachgas wordt van oudsher gebruikt als verdovingsmiddel (bij de tandarts) of als opklopper in een slagroomspuit. Naast deze functionele manieren om lachgas te gebruiken wordt lachgas ook voor de lol gebruikt. Lachgas wordt in de meeste gevallen in een thuissituatie genuttigd. Lees hierover alles onder het kopje werking.
 
Wat zijn de risico’s?

Voor lachgas geldt wat voor vele verdovende middelen geldt: Maak er geen gewoonte van. Meestal verloopt het gebruik van lachgas zonder problemen, echter is het gebruik niet risicoloos.
Gebruik een lachgaspatroon nooit rechtstreeks uit de cracker! Zorg er altijd voor dat je het lachgas eerst in een ballon spuit voordat je deze gebruikt. Wanneer je dit namelijk niet doet bevriezen je lippen, mond en luchtwegen!

We hebben de risico’s voor u op een rijtje gezet:

–        Misselijkheid
–        Hoofdpijn
–        Duizeligheid
–        Bij veelvuldig gebruik kans op verlaagde vruchtbaarheid

Lachgas is lichamelijk niet verslavend. Een geestelijke verslaving is in theorie wel mogelijk.
 
Wat is een normale dosering?

Er gaat per ballon een patroon in. De meeste mensen nemen een ballon. Hoe meer ballonnen je per avond neemt hoe groter de kans op hoofdpijn of een kater. Het is dus zeer aan te raden om het aantal ballonnen te beperken!
 
Is lachgas illegaal?

Op bijvoorbeeld Koningsdag en op diverse houseparty’s is lachgas te verkrijgen. Dit is echter officieel illegaal omdat het dan in de ballon wordt verkocht. Alleen de verkoop van lachgas niet in een ballon valt buiten die regeling.

Leuk filmpje van de vrije vogels: